Deși nu sunt puțini cei care trec cu vederea 2-3 zile de la data exprirării unui produs, există o listă lungă de alimente care nu pot fi consumate după data limită. Iată ce alimente pot cauza probleme de sănătate dacă nu sunt consumate în termen.
De cele mai multe ori, termenul de valabilitatea al alimentelor pare să fie ignorat, însă specialiștii atrag atenția asupra unor categorii de produse care ne pot face mult rău dacă sunt consumate după data limită de expirare.
Specialiștii atrag atenția asupra alimentelor care au expirat, deoarece bacteriile pot apărea chiar dacă acestea nu sunt alterate, iar cele mai multe dintre ele pot duce la toxiinfecții alimentare.
Ouăle sunt responsabile de majoritatea cazurilor de toxiinfecție alimentară. Dacă sunt păstrate în frigider, ouăle pot fi consumate în termen de până la 4 săptămâni după ce au fost ambalate.
Carnea de vită nu trebuie consumată niciodată după data de expirare. Bacteria E. coli este prezentă în mai toate produsele din carne de vită, însă prin procesare și gătire, aceasta nu devine o problemă.
Brânzeturile produc un mucegai, de cele mai multe ori benefice, însă lucrurile se schimbă în cazul anumitor sortimente. Dacă vedeți urme de mucegai pe brânzeturile tari, este indicat să îl îndepărtați.
În cazul brânzeturilor moi, specialiștii ne sfătuiesc să nu mâncăm dacă vedem urme de mucegai. Produsele lactate prezintă un risc crescut de toxiinfecții alimentare, deoarece mai toate conțin cantități semnificative de bacterii.
În general pâinea nu are un termen mare de valabilitate, însă, dacă vorbim despre pâinea de secară, specialiștii recomandă să nu se consume după ce a expirat. După termenul de valabilitate, se poate forma o ciupercă a cerealelor, numită egot, ciupercă ce provoacă otrăvire și duce la halucinații.